De buddy’s van Van Neynsel

Medewerkers van Van Neynsel zetten zich in als buddy. Om de zorgmedewerkers te ontlasten met extra handjes bij kookwerkzaamheden of activiteiten bijvoorbeeld. Maar ook in de vorm van extra aandacht voor bewoners en cliënten. De buddy-mogelijkheden zijn divers, en daar weten buddy’s-van-het-eerste-uur Caroline Busch en Dionne van Alem alles van.

“Ik vind het leuk om buiten mijn werk op de financiële administratie ook contact te hebben met onze bewoners, en zo ook eens op een andere locatie te kunnen kijken”, vertelt Caroline. “In de vakantietijd heb ik buddy-uurtjes gedraaid bij Eemwijk. Meehelpen met de lunch en wandelen met bewoners bijvoorbeeld. Ook heb ik een aantal dagdelen meegedraaid op de dagopvang op de Taling. En een schilderactiviteit met een bewoner van Eemwijk heeft geresulteerd in een wekelijks bezoekje aan hem.” Dionne lacht: “Dat is Caroline ten voeten uit. Zij legt haar hele ziel en zaligheid in het buddyschap. Maar ook met minder tijdrovende activiteiten kun je als buddy al een steentje bijdragen hoor. Door bijvoorbeeld inco-materiaal rond te brengen, een wasje weg te strijken, of pannenkoeken te bakken zodat een zorgmedewerker even tijd heeft om iets anders te doen. En daarnaast geeft buddy’en mezelf ook veel voldoening.”

Buddy-uren

Als werkgever gaat Van Neynsel ervan uit dat medewerkers jaarlijks een aantal buddy-uren invullen. Er wordt nog gezocht naar de ideale manier om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, maar er zijn hoe dan ook altijd activiteiten die bij je passen. Zoals koken, helpen bij een muziekmiddag of ondersteunen bij een evenement op een van de locaties.

Zorg voor zorg

Caroline en Dionne hebben al enorm veel gedaan als buddy. Van het organiseren van een workshop voor de sociëteit tot en met het lakken van nagels en bijspringen in de keuken of bij het ontbijt. “Op de afdelingen merk je pas wat de zorg voor zorg heeft”, besluit Caroline. “Je komt op deze manier ook collega’s tegen die je anders alleen spreekt via e-mail of telefoon. Het is prettig om op een andere manier contact met ze te hebben. En verder is buddy’en gewoon ontzettend leuk en gezellig.”

Dionne van Alem en Caroline Busch werken op Planning & Control / Financiële administratie en zetten zich daarnaast in als buddy.