Social Trial, sociale benadering dementie

Het leven van mensen met dementie wordt bepaald door impact van de ziekte op hun persoonlijke leefwereld. De voortdurende wisselwerking tussen ziekte en leefwereld noemen we de sociale benadering dementie.

Kloof tussen behoeften en aanbod

De Sociale Benadering Dementie vloeit voort uit langdurig onderzoek naar de leefwereld van mensen met dementie en hun naasten. Daaruit blijkt dat er een kloof is tussen de behoeften en het aanbod. In het huidige aanbod ligt de nadruk nog veel op medische begeleiding en zorg, en die is nodig en zinvol. Mensen met dementie en naasten willen echter ook graag hulp bij de ondersteuning van hun dagelijkse leven. Ze ervaren nog vaak een leemte als het gaat om ondersteuning op universele menselijke behoeften die door de ziekte onder druk komen te staan.
Lees hier meer informatie over de sociale benadering dementie.

SB-Team Den Bosch: even voorstellen

Wij zijn Chrissie, Ingrid en Yana, het SB-Team van de Social Trial in Den Bosch. Met z’n drieën gaan we op zoek naar de juiste ondersteuning voor kwetsbare ouderen en mensen met geheugenproblematiek in de wijk Den Bosch-Zuid.

Ondersteuning bij dementie

In Nederland is er al veel georganiseerd rondom ondersteuning bij dementie. Dit is veelal vanuit een medisch oogpunt. Ons doel is om ons meer te richten op de sociale en psychologische behoeften van zowel de mensen met geheugenproblematiek als hun naasten. Het wordt een gezamenlijke zoektocht naar het vinden van balans tussen aan enerzijds de impact van geheugenproblematiek en anderzijds de kwaliteit van dagelijks leven.

Passende ondersteuning

De Social Trial is een experiment waarin we samen met de deelnemers ontdekken wat passende ondersteuning is bij hun behoeften. Op die manier bieden we ondersteuning op vragen waar het huidige aanbod niet altijd oog voor heeft.

‘Ik werk 27 jaar als GZ-psycholoog bij Van Neynsel. In eerste instantie binnen de intramurale setting en de laatste jaren steeds vaker bij mensen achter de voordeur vanuit de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) en de eerstelijnsondersteuning. Ik geloof dat de toekomst ligt in de ondersteuning bij mensen achter de voordeur, daarom ben ik erg enthousiast om mee te doen met het SB-team. Daarbij vind ik het leuk om te experimenteren met informele routes hoe achter de voordeur te komen. Binnen de Social Trial ervaar ik veel ruimte om aan te sluiten bij de behoeften van mensen met dementie en naasten en gezamenlijk werken we toe naar nieuwe landelijke standaarden voor dementieondersteuning.’

‘Ik werkte als welzijnscoördinator bij Van Neynsel Eemwijk en gaf daarvoor speltherapie aan kinderen. Vanuit mijn opgedane ervaring besefte ik dat ik juist het persoonlijke contact van mens tot mens zo prettig vind. Dit is het startpunt om te ontdekken wat de werkelijke behoeften zijn. Dit sluit ook aan bij de visie van de Sociale Benadering Dementie en maakt dat ik heel graag wilde mee doen aan het SB-team. Dit betekent voor mij weer een nieuwe wending in mijn leven. Ik heb geleerd om de wendingen die op mijn pad komen te omarmen en accepteren. Hierdoor gaat er een hele nieuwe wereld voor me open, en wat voor één. Het allerleukste aan het SB-team vind ik dat ik samen met de mensen onderzoek waar hun behoeften liggen; wat de wendingen zijn in hun leven en hoe ze deze wendingen kunnen omarmen en accepteren. Zodat ook voor hen nieuwe werelden opengaan, dat gun ik namelijk iedereen.’

‘Ik werk 8 jaar voor Van Neynsel en de afgelopen 3,5 jaar was ik wijkverpleegkundige. Daarvoor heb ik op de revalidatie gewerkt en als flexer bij voornamelijk Van Neynsel Boswijk. Ik ben heel enthousiast om mee te doen met het SB-team; nu mag ik experimenteren met hoe op een creatieve en innovatieve manier mensen met geheugenproblematiek en hun naasten te ondersteunen. Door de vrijheid die ik nu heb, kan ik samen met mensen met dementie en hun naasten ontdekken wat de behoeften zijn en probeer ik samen met het SB-team hierop in te spelen. Op deze manier beleef ik bijzondere en waardevolle avonturen met onze deelnemers. En vooral dat laatste maakt mijn werk zo leuk.’