Sociale Benadering Dementie

Het leven van mensen met dementie wordt bepaald door impact van de ziekte op hun persoonlijke leefwereld. De voortdurende wisselwerking tussen ziekte en leefwereld noemen we de Sociale Benadering Dementie (SBD).

Kloof tussen behoeften en aanbod

De Sociale Benadering Dementie vloeit voort uit langdurig onderzoek naar de leefwereld van mensen met dementie en hun naasten. Daaruit blijkt dat er een kloof is tussen de behoeften en het aanbod. In het huidige aanbod ligt de nadruk nog veel op medische begeleiding en zorg, en die is nodig en zinvol. Mensen met dementie en naasten willen echter ook graag hulp bij de ondersteuning van hun dagelijkse leven. Ze ervaren nog vaak een leemte als het gaat om ondersteuning op universele menselijke behoeften die door de ziekte onder druk komen te staan.
Lees hier meer informatie over de Sociale Benadering Dementie.

Wij zijn Zuiderschans

Heb je vragen over de werving en selectie van Wij zijn Zuiderschans? Chat dan direct met ons door je vraag via WhatsApp te stellen.

Sociale Benaderingsteam ‘s-Hertogenbosch: even voorstellen

Wij zijn Chrissie en Hugo, twee teamleden van de Social Trial in ‘s-Hertogenbosch. Samen met onze andere collega’s gaan we op zoek naar de juiste ondersteuning voor kwetsbare ouderen en mensen met geheugenproblematiek in de wijk ‘s-Hertogenbosch-Zuid.

Ondersteuning bij dementie

In Nederland is er al veel georganiseerd rondom ondersteuning bij dementie. Dit is veelal vanuit een medisch oogpunt. Ons doel is om ons meer te richten op de sociale en psychologische behoeften van zowel de mensen met geheugenproblematiek als hun naasten. Het wordt een gezamenlijke zoektocht naar het vinden van balans tussen aan enerzijds de impact van geheugenproblematiek en anderzijds de kwaliteit van dagelijks leven.

Passende ondersteuning

De Social Trial is een experiment waarin we samen met de deelnemers ontdekken wat passende ondersteuning is bij hun behoeften. Op die manier bieden we ondersteuning op vragen waar het huidige aanbod niet altijd oog voor heeft.

‘Ik werkte als welzijnscoördinator bij Van Neynsel Eemwijk en gaf daarvoor speltherapie aan kinderen. Vanuit mijn opgedane ervaring besefte ik dat ik juist het persoonlijke contact van mens tot mens zo prettig vind. Dit is het startpunt om te ontdekken wat de werkelijke behoeften zijn. Dit sluit ook aan bij de visie van de Sociale Benadering Dementie en maakt dat ik heel graag wilde mee doen aan het SB-team. Dit betekent voor mij weer een nieuwe wending in mijn leven. Ik heb geleerd om de wendingen die op mijn pad komen te omarmen en accepteren. Hierdoor gaat er een hele nieuwe wereld voor me open, en wat voor één. Het allerleukste aan het SB-team vind ik dat ik samen met de mensen onderzoek waar hun behoeften liggen; wat de wendingen zijn in hun leven en hoe ze deze wendingen kunnen omarmen en accepteren. Zodat ook voor hen nieuwe werelden opengaan, dat gun ik namelijk iedereen.’

Hugo-den-Hartog

‘Ik werk nu sinds mei 2020 met heel veel plezier voor de Sociale Benadering Dementie. Voorheen heb ik communicatie gestudeerd en was ik werkzaam als freelance zanger en band manager. Totdat mijn zoektocht begon naar een baan met meer maatschappelijke impact. Een baan waarbij ik écht een verschil kan maken voor mensen. Ik hoorde van de Sociale Benadering binnen de zorg en raakte geënthousiasmeerd. Het is een manier van omgang met mensen die bij mij past. Mijn levensmotto luidt: ‘wie zich kwetsbaar durft op te stellen bereikt meer diepgang’. Samen met iemand die geheugenklachten heeft en de naaste die daardoor vaak mantelzorger is, ga ik in gesprek en komen we achter de behoeften voor de kwaliteit van leven. Ik denk graag in mogelijkheden en doe dit met een creatieve inslag. Niks is te gek en er zijn, kan al genoeg zijn. Zolang je de rust neemt om te luisteren en probeert te zien wie er voor je zit.’