Wijkmanager Dave:
Oeteldonker en Baloe de beer

Medewerker van Van Neynsel, en in zijn vrije tijd fanatiek lid van de scouting en gek op het Oeteldonkse carnavalsfeest. Dat is Dave Holtman, wijkmanager van De Taling.

In 1994 verhuisde Dave vanuit de regio Gorinchem naar onze stad voor zijn studie verpleegkunde. Als snel was hij helemaal ingeburgerd, ook in het Oeteldonkse carnaval. Hij sloot zich aan bij carnavalsvereniging de Pintvatters, speelt er inmiddels sopraansax en volgt nu ook bugelles. “Met de muzikaliteit zit het wel goed ja”, lacht hij.

Scouting Petrus en Paulus

Bij de Pintvatters zitten veel oud-padvinders, en zo raakte Dave ook enthousiast over de scouting. Sinds twee jaar is hij staflid bij scouting Petrus en Paulus ‘s-Hertogenbosch, gevestigd in de binnenstad. “Ik vind het jammer dat ik niet al mijn hele leven bij de scouting zit. Het bijzondere is namelijk dat het echt voor iedereen is. Een super sociale omgeving zonder strijd, ruzie of ongemakken. En een hele relaxte, open sfeer. De afwisseling is ook groot. De ene week draait om muziek, de andere om een bosspel, kamp of speurtocht door de binnenstad. De social skills die je bij de scouting leert zijn enorm.”

Baloe de beer

Elke zaterdag is Dave staflid van 4 groepen met 24 welpen. “In ons scoutingverhaal spelen wij Jungle Boek na. En ik ben Baloe de beer. Dat past wel bij me: Baloe is een lieve en ondeugende goedzak, en een trouwe vriend die van een vrolijke noot houdt.” Op dinsdagavond is het ook scouting dat de klok slaat. Dan leidt Dave de scouts. “Als staflid zorg je dat welpen goede scouts worden, scouts goede stamleden, en stamleden goede stafleden. Een mooi doorgroeisysteem waarin je elkaar erg goed leert kennen.”

De Keinderoptocht

Terug naar Oeteldonk. Bij het verschijnen van deze D’n Hendrik is dit volksfeest alweer achter de rug. “Je kunt altijd op me rekenen, maar niet tijdens carnaval”, zegt Dave met een knipoog. “Die dagen zijn heilig voor me.” Hij is al jarenlang voorzitter van de Keinderoptocht bij de Oeteldonksche Club. Zo’n optocht organiseren is serious business. “Een megadik draaiboek waardoor we op alle scenario’s zijn voorbereid. Dat moet ook wel, er doen toch gemiddeld zo’n vierhonderd kinderen aan mee.” Het spel van het Oeteldonks carnaval vindt Dave prachtig. “Dit jaar krijgen we een nieuwe hoogheid, en niemand weet nog wie dat is. Spannend is dat joh!”

foto: Stef Hünneman

Dave scouting en carnaval