Liefde op het eerste gezicht in de Helftheuvelpassage

Als verliefde tieners zitten ze naast elkaar aan de lange buurttafel in de Helftheuvelpassage. Rietje (bijna 73) en Jo (92) uit Den Bosch vielen twee maanden geleden als een blok voor elkaar tijdens het koffiemoment van DUBBELKL!K. “Ik kon het niet beter treffen, het is gewoon een wonder. We kunnen er samen nog steeds niet over uit”, zegt Jo glunderend.

Elke vrijdagochtend vindt aan de tafel in de Helftheuvelpassage DUBBELKL!K plaats. Een initiatief van Josée Potters, ondersteund door Van Neynsel, dat eenzaamheid onder ouderen tegengaat. Alles op een laagdrempelige manier, gewoon door ouderen samen aan tafel te krijgen voor een kopje koffie en een gesprek. Het resulteerde al in mooie ontmoetingen, in de oprichting van een kaartclub en nu dus zelfs in een relatie.

Liefde op het eerste gezicht

“We hadden allebei de intentie alleen te blijven”, vertelt Rietje “Ik ben al twee keer weduwe, Jo zijn vrouw overleed dertien jaar geleden. Maar ineens gebeurde het.” Jo schoof al geregeld aan bij DUBBELKL!K voor een gratis bakje koffie. Rietje nog nooit, tot die ene keer twee maanden geleden. Het jonge stel kan er niet over uit hoe ze voor elkaar vielen. “Echt liefde op het eerste gezicht”, zegt Jo.

Ouderen met een klik

Josée Potters werkt op de klantenservice van Van Neynsel en kwam in contact met ouderen met een (zorg)vraag. Ze signaleerde in veel gevallen ook eenzaamheid en stroopte de mouwen op. Op eigen initiatief – en volledig ondersteund door Van Neynsel – richtte ze DUBBELKL!K op. Het doel: eenzaamheid onder ouderen tegengaan. “Het werkt”, zegt Josée. “We hebben inmiddels 16 ouderen geholpen bij het maken van hun klik. Zij komen niet meer alleen thuis, maar hebben een vriendschap gevonden en iemand om bij op bezoek te gaan.” Met DUBBELKL!K won Josée bovendien de challenge ‘De zorgzame stad ’s-Hertogenbosch’ in 2018.

Een nieuw leven

Rietje en Jo waren niet eenzaam, maar zijn wel blij dat ze elkaar hebben gevonden. Ze bellen elkaar ’s morgens bij het ontwaken en ’s avonds voor het slapen gaan. Op vrijdag gaan ze voortaan samen naar de buurttafel. Rietje: “We zijn elkaar nog aan het leren kennen, maar het is ontzettend fijn. We hebben elkaars kinderen ontmoet en ook dat klikt goed.” “Ik begin aan een nieuw leven”, vult Jo aan. “Ik geloof niet dat er iemand op de wereld is die zo verliefd is als wij.” “En zij is de aanstichtster”, zegt Rietje lachend terwijl ze naar Josée wijst. Toekomstplannen? Ook die maakt het stel. “We willen leuke dingen doen en elkaar steeds beter leren kennen. En een keer naar de bioscoop, dat lijkt me ook leuk”, zegt Jo.

Elke vrijdagochtend is DUBBELKL!K van 9.00 tot 11.30 uur te vinden aan de lange buurttafel bij Koll’s in de Helftheuvelpassage. De koffie en thee – gesponsord door de winkeliersvereniging van de Helftheuvel – staan klaar vanaf 9.45 uur.