Brabantse ouderenzorgorganisaties roepen op: politiek, vertel het eerlijke verhaal!

Hoe kan het dat er in verkiezingstijd zo weinig realisme is over de ouderenzorg? Terwijl de komende jaren het aantal 80-plussers zal verdubbelen! Brabantse ouderenzorgorganisaties maken zich zorgen en doen daarom vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen in alle Brabantse kranten een oproep: houd bij het stemmen rekening met de toekomst van de ouderenzorg.

De 48 zorgbestuurders vinden dat er in de verkiezingscampagnes te weinig aandacht is voor de zorg en dat niet het echte verhaal wordt verteld. Zo is er alleen al in Noord-Brabant in de nabije toekomst een tekort van ruim 8.000 medewerkers in de ouderenzorg. “Veel partijen pleiten voor meer plekken in verpleeghuizen, maar dat is geen oplossing”, zegt Marcel van der Priem van ouderenzorgorganisatie De Wever uit Midden-Brabant. “Er moet worden gekeken naar hoe de zorg anders kan worden ingericht, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Dit is niet alleen noodzakelijk, maar ook wat veel ouderen het liefst willen.”

Unieke samenwerking

De 48 organisaties, waaronder Van Neynsel, hebben zich na de aangekondigde bezuinigingen van afgelopen zomer verenigd. Miranda de Vries, bestuurder van Zorggroep Elde Maasduinen uit Boxtel: “We willen Brabanders vragen goed na te denken over wat ze zelf willen en kunnen doen voor hun eigen toekomst, maar ook die van hun naasten. Dat is het belangrijkste. Daarnaast roepen we de politiek op om belemmerende bureaucratie af te schaffen en financiering in budgetten voor de ouderenzorg te vereenvoudigen. Soms vraagt een goede oplossing meer geld van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en minder inzet vanuit de Wet langdurige zorg (WLZ). Dat is dan in totaal goedkoper, maar dat moet je dan wel kunnen inzetten. De verschillende regels moeten dan een goede oplossing niet belemmeren.”

Kieskompas

Het is belangrijk om in je stemkeuze rekening te houden met jouw visie op je eigen oude dag. Hoe zie je jezelf als je ouder bent? Welke partij past hier het beste bij? Om kiezers hierbij te helpen heeft brancheorganisatie Actiz een kieskompas speciaal over de zorg ontwikkeld. Dit kieskompas is hier te vinden.