‘Dat heb je weer netjes gedaan meid’

Schoon is bij Trien Burg ook écht schoon. Plinten, de bovenkant van kasten: alles is stofvrij. “Ik ben erg secuur ja. Maarja, dat is toch logisch als je schoonmaker bent?” Bij woning B3 van Van Neynsel Eemwijk zien ze Trien graag komen. Vanwege haar schoonmaakkunsten, maar ook vanwege haar karakter. “Ik kom fluitend binnen en ga fluitend weer naar huis”, lacht ze.

Het leukste van het schoonmaakwerk vindt Trien de sociale contacten met bewoners. “Soms zijn ze op hun kamer terwijl ik er schoonmaak, en dan maken we altijd wel een praatje. En de samenwerking met de collega’s op de woning is fijn en gezellig. We zijn echt een team, iedereen is gelijk en is er echt voor het welzijn van de bewoners.”

Handje helpen

De werkdagen van Trien beginnen om half zeven ‘s morgens. “Dan begin ik bij de huiskamers, zodat die klaar zijn als de bewoners komen ontbijten. ’Hé Trien, ben je er weer’, hoor ik dan regelmatig. En zijn er handjes tekort bij het ontbijt? Dan zet ik met liefde mijn kar even aan de kant om te helpen.”

Geluk en woonplezier

Vroeger wilde Trien de zorg in. Maar door de zorg voor haar zieke moeder ging ze uiteindelijk nooit studeren. “Nu werk ik toch in de zorg. Niet aan het bed, maar ik kan wel bijdragen aan het geluk en woonplezier van de bewoners. Vooral de dankbaarheid is fijn. Opmerkingen als ‘wat ruikt het hier lekker’, of ‘dat heb je weer netjes gedaan meid’ vind ik fijn om te horen.”

Snel werken

Eens per week krijgen alle (bad)kamers een grote beurt, en verder wordt dagelijks alles bijgehouden. “We werken aan de hand van standaard lijsten: zoveel keer per jaar de ramen, zoveel keer per jaar de plinten etc. Heel handig. Gelukkig werk ik heel snel. Ik krijg dus veel gedaan in relatief weinig tijd. Laatst hielp een vrijwilliger me een handje, en vroeg ze of ik mijn tempo wat kon verlagen, haha. Maar helaas, doorwerken zit in mijn aard.”