Oncologiefysiotherapeut behandelt klachten kankerpatiënt

Veel kankerpatiënten denken dat het bij de behandeling of de ziekte zelf hoort: klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Een oncologiefysiotherapeut kan veel van die klachten verlichten, of zelfs verhelpen. Ouderenorganisatie Van Neynsel heeft een oncologiefysiotherapeut in dienst waar patiënten met een verwijzing van hun huisarts of (verpleegkundig) specialist terecht kunnen.

“Mobiliteitsbeperking, verminderde spierkracht en een verminderd uithoudingsvermogen zijn in veel gevallen onlosmakelijk verbonden aan kanker en de behandelingen daartegen”, vertelt fysiotherapeut Melissa van der Schoot van Van Neynsel. “Maar veel kan getraind worden, zodat je minder belemmeringen ervaart in het dagelijks leven en de kwaliteit van leven verbetert.” Oncologiefysiotherapie is ook zinvol bij het behandelen van klachten die samenhangen met fysieke en psychische klachten en sociale gevolgen voor patiënten die niet (volledig) genezen, en bij de begeleiding van een zo comfortabel mogelijk leven in de terminale fase.

Oncologische aandoeningen

Een oncologiefysiotherapeut is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in ziektebeelden en behandelingen bij kanker, en de mogelijke gevolgen daarvan. “Een borstkankerpatiënt bij wie een borst is geamputeerd, kan bijvoorbeeld andere reacties krijgen dan een patiënt met tongkanker. De therapie wordt dus aangepast aan de hulpvraag en de gevolgen van het ziektebeeld en de behandelingen.”

Oncologie en oedeem

De fysiotherapeuten van Van Neynsel zijn onder meer gespecialiseerd in geriatrie, Parkinson, valpreventie en psychosomatiek, en sinds kort zijn daar ook de specialismes oncologie en oedeem (vocht) bijgekomen. “Oedeem komt veel voor bij kankerpatiënten, dus mijn collega en ik kunnen elkaar in de behandelingen versterken”, aldus Van der Schoot. De oncologiefysiotherapeut in opleiding wil ook nog graag een beweegprogramma oncologie starten, waarbij patiënten in groepsverband met lotgenoten trainen.

Vragen? Neem dan contact op met Melissa van der Schoot, fysiotherapeut & oncologiefysiotherapeut i.o. via 06 – 21 39 19 25 of m.van.der.schoot@vanneynsel.nl. Van der Schoot is lid van FyNeOn (Fysiotherapie Netwerk Oncologie).