Deel bewoners Van Neynsel gevaccineerd

Een groot deel van de bewoners van ouderenzorgorganisatie Van Neynsel heeft dinsdag en woensdag de eerste vaccinatieprik gekregen. “Een bijzonder moment, want dit is ook voor onze bewoners het begin van het einde van de coronacrisis”, aldus bestuurder Marcel van Woensel. Over 4 weken – in de week van 22 februari – volgt de tweede vaccinatie.

“Wie ga je als eerste knuffelen als het weer kan?”, vraagt een verzorgende aan een bewoonster van Eemwijk. De dame begint te glunderen. “Dani”, lacht ze, doelend op haar kleinzoon. De opluchting is van veel gezichten te lezen. Andere bewoners ondergaan de vaccinatie gelaten. Maar bij het personeel van Van Neynsel overheerst blijdschap. “Het is zó fijn als straks die mondkapjes afkunnen en we weer zonder angst de mensen kunnen aanraken”, zegt kwaliteitsverpleegkundige Melisa van Vught, lid van een van de vaccinatieteams.

Per doelgroep

Van Neynsel heeft 5 locaties met verschillende doelgroepen. Daarom is nog niet iedereen geënt. Van Woensel: “Wij mogen alleen de bewoners vaccineren die bij ons in zorg zijn én die onder behandeling staan van een van onze specialisten ouderengeneeskunde. Bewoners die onder een huisarts vallen, horen bij de doelgroep die binnenkort aan de beurt is. Informatie daarover komt vanuit de huisarts.” Deze manier van vaccineren is een keuze van de overheid. De meest kwetsbaren mogen in deze ronde als eerste gevaccineerd worden. Als er weer meer vaccins zijn, volgen ook de andere groepen.

Met de spuiten die overbleven hebben we in totaal nog een zestigtal medewerkers kunnen vaccineren die nog op de wachtlijst van de GGD stonden. Een extra prestatie van de vaccinatieteams, chapeau! De leverancier van het vaccin zei aanvankelijk dat we uit elke flacon 5 spuiten konden halen, maar dat bleken er 6 te zijn. Daarom hielden we een groot aantal vaccinaties over, die we aan de medewerkers beschikbaar stelden. Zo is elke druppel van het vaccin goed besteed. Ook de tweede vaccinatie krijgen zij via Van Neynsel.

Maatregelen blijven gelden

De maatregelen die gelden zijn voorlopig dus nog niet van de baan. “We laten de teugels pas vieren als de overheid het sein geeft dat Nederland voldoende virusvrij is. Dat geldt overigens voor alle zorgorganisaties. Maar hoe dan ook hebben we deze vaccinatiedagen gevierd. Bescheiden en op een gezonde manier: met als traktatie voor elke woning en afdeling een gezonde fruitmand.”