Topstukken on Tour bij Van Neynsel Eemwijk

De Slaapkamer van Van Gogh. De bedreigde zwaan van Jan Asselijn. En Femmes, enfants, animaux van Karel Appel. Diverse topwerken zijn sinds vorige week te zien voor de bewoners van Van Neynsel Eemwijk. Het verpleeghuis in ’s-Hertogenbosch is een van de 50 geselecteerde ouderenorganisaties waar de topstukken tot 7 december tentoongesteld worden tijdens Topstukken on Tour. Op deze manier brengt het organiserende Museum Plus Bus kunststukken naar de ouderen, nu zij in deze coronatijden niet meer met de bus naar musea kunnen gaan.

Het zijn uiteraard niet de originele werken die te zien zijn, maar replica’s. Die hebben een zeer hoge resolutie waardoor alle details goed zichtbaar zijn. De werken zijn bijna net zo echt als het origineel, met als verschil dat je deze wél kunt aanraken. De reacties zijn dan ook lovend en veel bewoners staan minutenlang voor een schilderij te turen, alle details in zich op te nemen en te genieten van deze bijzondere tentoonstelling. Ook medewerkers en bezoekers staan regelmatig even stil om zich in de kunst te verdiepen.

Energie en vreugde

Neel Brans tipte Eemwijk over dit initiatief, dat gesteund wordt door de BankGiro Loterij. Haar vader woonde bij Eemwijk en was een groot liefhebber van kunst. Hij overleed – onverwachts – begin november dus kan zelf helaas niet meer van de Topstukken on Tour genieten. “Kunst brengt mensen samen, geeft energie en vreugde, en inspireert”, vertelt Neel. “Dat gun ik ook de mensen die bij Eemwijk wonen, werken of er op bezoek komen”. Daarom wil ze haar verhaal ook delen. Tegelijkertijd is het een mooi eerbetoon aan haar vader.

Cultuurparticipatie

Neel Brans is verbonden aan het netwerk ‘Lang Leve..!’ Partijen uit zorg, welzijn, kunst en cultuur zetten zich in om eenzaamheid onder ouderen in de stad ’s-Hertogenbosch te voorkomen door onder meer cultuurparticipatie. Neel: “Via dit netwerk hoorde ik dat de Museum Plus Bus in een half jaar tijd kunststukken naar verschillende woonzorgcentra brengt nu het voor ouderen niet mogelijk is om met deze bus op stap te gaan.”

Expositie

“Mijn vader was handvaardigheid- en tekenleraar en schilderde zelf ook graag. Kunst lag heel dicht bij wie mijn vader was, ondanks zijn beperkingen. Toen hij bij Eemwijk kwam wonen, had hij daar zelfs een eigen expositie: 2 schilderijen van hem hangen nog steeds bij de kapel. Ik nam mijn vader ook regelmatig mee naar onder meer het Noordbrabants Museum. Even weg van Eemwijk om andere prikkels op te doen. Lange tijd herkende mijn vader het werk van kunstenaars: hij hoefde hun werk maar te zien en wist meteen de naam erbij. Het vlammetje werd keer op keer aangewakkerd als hij naar kunst keek. Meestal pikten we ook mijn moeder op als we een museum bezochten; we konden op een andere manier samen zijn, en het nodigde uit tot een ander soort gesprek.”

Beleving en zingeving

Toen Neel de oproep van de BankGiro Loterij zag, dat zorginstellingen opriep om zich aan te melden voor Topstukken on Tour, heeft ze meteen de verzorgende van haar vader getipt. “Kunst is een luxe voor veel mensen, er hangt vaak een prijskaartje aan. De generatie van mijn vader gaf daar minder makkelijk geld aan uit. Geld besteedden ze liever aan hun kinderen. Maar iedereen is op zoek naar beleving en zingeving, hoe oud je ook bent. Ik hoop dat Topstukken on Tour daaraan gaat bijdragen.”

Bezoektijden

Medewerkers van Van Neynsel grepen deze tip met beide handen aan, en regelden dat de tentoonstelling naar Eemwijk kwam. Bewoners bezichtigen de kunstwerken in de ochtend per cohort – dus per wooneenheid. ’s Middags kan ook een bezoeker met de bewoner mee, uiteraard op gepaste afstand van eventuele andere geïnteresseerden. Alles is geheel coronaproof ingericht.