Regionaal Coördinatiepunt kortdurende zorg Noordoost-Brabant operationeel

Sinds 1 september is er voor verwijzers in de regio Noordoost-Brabant één Regionaal Coördinatiepunt (RCP) waar zij patiënten kunnen aanmelden die kortdurende zorg nodig hebben. Ze hoeven niet meer zelf contact op te nemen met de klantenservice van elke aangesloten VVT-organisatie. De meewerkende zorgorganisaties zijn BrabantZorg, Sint Jozefoord, Laverhof, Vivent, Zorggroep Elde Maasduinen en Van Neynsel.

Het Regionaal Coördinatiepunt bemiddelt bij patiënten die kortdurende zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze na een ziekenhuisopname nog niet direct naar huis kunnen en eerst tijdelijk elders moeten verblijven, eerst nog moeten revalideren of omdat ze niet meer veilig thuis kunnen wonen.

Het RCP is zeven dagen in de week 24 uur per dag bereikbaar. Alle kortdurende zorgproducten zoals GRZ, crisis, ELV hoog-complex, laag-complex en palliatief, worden sinds 1 september gezamenlijk georganiseerd en gecoördineerd. Dit om cliënten snel en efficiënt de meest passende zorg te kunnen aanbieden.

Dankzij deze mooie samenwerking hoeven verwijzers niet meer zelf contact op te nemen met de afdeling zorgbemiddeling en cliënt-advies van de aangesloten VVT-organisaties. Eén digitale aanvraag of een belletje naar het RCP is vaak al genoeg voor de medewerkers van het RCP om op zoek te gaan naar een geschikt en beschikbaar bed bij één van de VVT-organisaties.

Het RCP heeft een compleet beeld van de geschikte en beschikbare bedden. Ook medewerkers van de spoedeisende hulp in ziekenhuizen en huisartsenposten zullen hier in de toekomst profijt van hebben.

Meer informatie

Meer informatie over het Regionaal Coördinatiepunt is te vinden op www.iedereenzorgt.nl/rcp.

Iedereen zorgt

Het Regionaal Coördinatiepunt is een mooi resultaat van het regioprogramma ‘Iedereen zorgt’ van het samenwerkingsverband VVT-Noordoost-Brabant. Elf VVT-organisaties uit deze regio doen hieraan mee: BrabantZorg, Laverhof, Annenborch, Pantein, Santé Partners, Sint Anna Boxmeer, Sint Jozefoord, Vivent, Vughterstede, Zorggroep Elde Maasduinen, Zorgstichting ’t Heem en Van Neynsel hebben samen deze regiovisie opgesteld.
Dit omdat we allemaal weten dat de uitdagingen in de ouderenzorg enorm zijn, als gevolg van de stijgende zorgvraag door vergrijzing en een groeiend tekort aan personeel en middelen. Met de regiovisie schetsen de organisaties een toekomstbeeld waarin ‘Iedereen zorgt’. De regiovisie is opgedeeld in zes thema’s: vitale burgers en cliënten, aantrekkelijk werken, samen anders organiseren, digitalisering & data en duurzaamheid. Meer weten? Kijk op www.iedereenzorgt.nl.