Van Neynsel en Zanob houden medicatieveiligheid in het vizier

Ouderenzorgorganisatie Van Neynsel werkt sinds enkele weken met het medicatie-veiligheidsmanagement-systeem (VMS), dat enkele jaren geleden werd geïntroduceerd door ZANOB, de apotheekorganisatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het systeem is heel belangrijk voor bijvoorbeeld mensen die meerdere medicijnen tegelijkertijd gebruiken, zoals ouderen. Het luistert heel nauw als het om medicijnen gaat; het juiste geneesmiddel, exact de goede hoeveelheid, op een uitgerekend tijdstip en voor de juiste persoon. Het systeem brengt in kaart wat in dit proces goed gaat en waar de risico’s zitten. Daarnaast zorgt het voor meer afstemming tussen betrokken partijen, waardoor de cliëntveiligheid nog meer wordt verbeterd.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is het medicatie-VMS met succes geïntroduceerd, als onderdeel van het totale kwaliteitssysteem in het ziekenhuis. Omdat ZANOB ook medicatie levert aan instellingen voor verpleeghuiszorg, psychiatrie en verstandelijk gehandicaptenzorg, is het idee ontstaan om dit veiligheidssysteem ook daar te introduceren. Van Neynsel was direct enthousiast. Jorie Akkermans, directeur Zorg bij Van Neynsel: “Medicatie is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. We moeten dan wel van elkaar weten wat er speelt. Zijn er veranderingen, hoe is er gehandeld in een bepaalde situatie, kunnen we beter mindergrote hoeveelheden medicijnen voorschrijven? Dit komt allemaal samen in het medicatie-VMS. Hierdoor kunnen we van elkaar leren en nog sneller bijsturen wanneer dat nodig is.”

Vergrootglas
“De wereld om ons heen verandert continu, zo ook de zorg rondom geneesmiddelen en de problematiek die daarbij komt kijken,” vertelt apotheker van het ziekenhuis Jeroen Derijks. “Met het medicatie-VMS kijk je als het ware door een vergrootglas naar wat op dit moment het meeste aandacht verdient, maar ook naar wat juist heel goed gaat. Zo kun je de aandacht besteden aan wat op dat moment het meest belangrijk is en daarop verbeteren. Morgen kan dat weer anders zijn.”

Risico’s beperken
“Met dit systeem hebben we beter inzicht in de mogelijke risico’s, en hoe we deze tot een minimum kunnen beperken,” vult collega-apotheker Mark Niestijl aan. Die vervolgstap – het beperken van de risico’s – gebeurt ook gestructureerd. Niestijl vervolgt: “De verbeterpunten worden opgepakt in veiligheidsteams, bestaande uit een verpleegkundige en een afdelingsmedewerker die medicatie als bijzonder aandachtsgebied heeft. Op deze manier blijven we continu verbeteren. En nu gaat Van Neynsel hier dus ook mee aan de slag, aangepast op hun situatie. We zijn trots dat we de medicatieveiligheid voor de verpleeghuissector op een unieke wijze, structureel kunnen verbeteren.”