Leve(n) de dood!-week

Heeft u al nagedacht over wat u wilt als de dood nabij is? Bijvoorbeeld over waar u wilt sterven, hoe u afscheid wilt nemen en welke zorg of hulp u wilt ontvangen in de laatste levensjaren? Maak het gesprek hierover onderdeel van uw leven en neem deel aan de activiteiten in de Leve(n) de dood!-week. Tijdens diverse activiteiten wordt u uitgenodigd na te denken over wat u nodig hebt om iedere dag zo fijn mogelijk te leven. Ook als de dood nabij is. Want als u stilstaat bij de dood, dan bent u nog meer bezig met het leven.

Een week vol leven

Van zaterdag 8 tot en met vrijdag 14 oktober vindt in de Bossche regio de Leve(n) de dood!-week plaats. Iedereen is welkom: jong en oud(er), ziek of gezond. We staan stil bij de dood, maar meer nog bij het leven. Want als het eind nabij komt, wordt wat er toe doet in het leven alleen maar belangrijker.

Wat is er te doen?

Diverse organisaties stimuleren met films, podcasts, gesprekken, theater en kunst het gesprek over leven en dood. De week start op zaterdag 8 oktober op de landelijke dag van de palliatieve zorg.

Wilt u weten wat er allemaal te doen is? Hierbij een paar activiteiten:

  • Op diverse plekken wordt de documentaire P.S. Loes vertoond. Deze gaat over een vrouw die opmerkelijk berustend, blijmoedig en vol vertrouwen haar dood tegemoet gaat.
  • Theater/Dans Kort Contact. Elke dag staat bol van contact met de ander. Toch is de manier waarop we verbinding maken telkens weer anders. En dan vertelt een vriendin, buurman, familielid of collega opeens over de dood. Van zichzelf of van iemand anders. Hoe maakt u dan contact? Wat gebeurt er als u dit contact vergelijkt met de manier waarop twee dansers contact maken? Hoe kan de kennis van getrainde dansers over beweging, aandacht en choreografie helpen bij het gesprek over contact rond de dood? Kort Contact is een dansvoorstelling die overgaat in een interactieve sessie tussen deelnemers en dansers.
  • Op een openbare plek wordt samen met u een kunstwerk gemaakt rondom de thema’s: rituelen, rouw, dood , leven, troost. Het kunstwerk wordt op verschillende locaties tentoongesteld.

Op de website www.jeroenboschziekenhuis.nl/nieuws/leven-de-dood-week staat een kalender met alle activiteiten, data en tijden.

Tot dan!

De Leve(n) de dood!-week is een initiatief van verschillende (zorg)organisaties die samenwerken onder de naam Fijn Leven in de Bossche regio. Van Neynsel is onderdeel van het samenwerkingsverband. De week wordt gehouden in het kader van het regionale project zorg in de laatste levensjaren. Meer weten? Kijk dan op www.jeroenboschziekenhuis.nl/zorglaatstelevensjaren