Lefgozers in programma Meldpunt van Omroep Max

Twee van onze Lefgozers waren gisteren te zien in een reportage van het programma Meldpunt van Omroep Max. Daar zijn we trots op, want al was het onderwerp van de uitzending niet zo rooskleurig, het project Lefgozer is dat wel! Bekijk de uitzending onderaan dit artikel.

De personeelstekorten in de ouderenzorg zijn niet oplosbaar zonder de juiste voorwaarden om mensen een carrièrestap naar de zorg te laten maken. En dat vereist samenwerking met visie, lef en doorzettingsvermogen. Samen met collega-zorgorganisaties zijn wij initiatiefnemer van Lefgozer, een traject waarmee zij-instroom naar de zorg vereenvoudigd is, en waarmee we de arbeidsmarktproblematiek in de regio aanpakken. Dit heeft al veel animo opgeleverd: in totaal zijn er tot nu toe ruim 400 Lefgozers begonnen aan hun opleiding tot verzorgende IG (niveau 3), en 150 van hen hebben hun diploma al.

Verrijking voor de zorg

Elke Lefgozer neemt zijn of haar eigen kwaliteiten en levenservaring mee, en dat verrijkt de zorg. Zonder uiteraard de andere leerlingen en zorgmedewerkers tekort te doen. Het Lefgozertraject maakt een overstap naar de zorg makkelijk(er), en is volledig kopieerbaar naar andere zorgorganisaties.

Overstap

Er zijn in de Nederlandse beroepsbevolking veel mensen die nu in een andere baan zitten en graag de overstap naar de zorg zouden maken. Onderzoek van The Intelligence Group toont aan dat dit een groep is van ruim 320.000 mensen. Dit zijn dus mensen die affiniteit hebben met werken in de zorg, maar die niet weten hoe ze de stap moeten zetten. Met Lefgozer wordt het zetten van die stap een stuk makkelijker. Zo vertellen ook onze Lefgozers Myriam en Eefje, die zich lieten interviewen. Bekijk de uitzending hieronder. ‘Onze’ reportage begint rond minuut 7.