Gratis ADL-cursus voor iedereen die helpt bij de zorg voor anderen

Nederland vergrijst en we hebben elkaar hard nodig. Ook wij als zorgprofessionals kunnen de hulp van familieleden en naasten goed gebruiken. Misschien helpt u al iemand uit uw familie of omgeving die ondersteuning nodig heeft in de persoonlijke verzorging. Of zou u best uw steentje willen gaan bijdragen bij de zorg van uw naaste die bij ons woont. Dan is deze ADL-cursus echt iets voor u: gratis en voor niets aangeboden door de zorgorganisaties uit de regio.

ADL staat voor Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen. We bedoelen hiermee activiteiten zoals aankleden, verplaatsen en ondersteunen bij (gebits)verzorging. Maar hoe help ik iemand van bed naar stoel zonder mijn eigen rug te zwaar te belasten? En wat is een handige manier om het bed te verschonen als iemand niet uit bed kan komen? In de ADL-cursus komen alle tips en tricks hiervoor aan bod.

Deze cursus is voor mantelzorgers, vrijwilligers en iedereen die te maken heeft met naasten, vrienden, bekenden of anderen die ondersteuning nodig hebben bij hun persoonlijke zorg. Er is geen speciale vooropleiding nodig voor deze cursus.

Dit leert u tijdens de cursus

Aan bod komen:
• Wassen/mondzorg;
• Aankleden;
• Bed verschonen met zorgvrager erin;
• Verplaatsen van bed naar stoel, rolstoel en rollator;
• Steunkousen en hulpmiddelen;
• Toiletgang;
• Verplaatsen met rollator en rolstoelen.

Onder de deskundige begeleiding van een ervaren zorgprofessional oefent u met verschillende handelingen. Daarnaast maakt u kennis met andere mantelzorgers, vrijwilligers en anderen die helpen bij de persoonlijke verzorging van mensen. Er is voldoende gelegenheid om ervaringen en tips uit te wisselen. Dus nog gezellig ook!

Gratis

Aan deze cursus zijn geen kosten verbonden. Want goede ouderenzorg bestaat niet zonder de onmisbare inzet van familie, naasten, mantelzorgers en vrijwilligers. Van u dus. Daar zijn we u dankbaar voor en daarom organiseren we samen dit cursusaanbod: de cursus wordt u aangeboden door IedereenZorgt, het netwerk van samenwerkende VVT- (Verpleging, Verzorging & Thuiszorg)organisaties in Noordoost-Brabant. We krijgen daarbij professionele ondersteuning van het Koning Willem I College, het Regionaal OpleidingsCentrum (ROC) in Noordoost-Brabant

Wanneer

De cursus wordt deze zomer gegeven op meerdere plaatsen, data en tijden in de regio Noordoost-Brabant: Boxmeer, Boxtel, Den Bosch, Grave, Loon op zand, Oss, Veghel en Vught. Voor alle data, tijden en aanmelden: zie flyer.