Tijdelijk coronazorgcentrum Vught kan weer dicht

Het aantal coronapatiënten neemt af, dus ook de behoefte aan een coronazorgcentrum. Om die reden sluit het speciale coronazorgcentrum (CZC) in Vught binnenkort de deuren.

Als de laatste patiënten naar huis zijn, gaan de deuren van de bijzondere locatie dicht. Ouderenorganisatie Van Neynsel opende woensdag 1 april een coronazorgcentrum voor ‘coronazorg op een zo menswaardig mogelijke manier’ in Hotel De Kruishoeve in Vught. Een prachtige locatie waar hotelkamers werden omgetoverd tot volwaardige ziekenhuiskamers. Uniek was vooral de mogelijkheid tot ontvangen van bezoek: de kamers op de begane grond hebben vrijwel allemaal openslaande tuindeuren waardoor bezoek langs kon komen. Vanaf het terras kon op een veilige 2 meter afstand volop gekletst worden met de patiënt.

Grote druk

“De piek van besmettingen en druk op ziekenhuizen was eind maart zo hoog, dat een appèl werd gedaan op zorginstellingen om naar een alternatieve manier van opvang van coronapatiënten te zoeken. En wij pakten die handschoen op”, zegt bestuurder Marcel van Woensel. “In de praktijk bleek de enorme toestroom van patiënten gelukkig mee te vallen. We hebben in totaal 14 bedden in gebruik gehad en 24 patiënten verpleegd. Eén van hen is helaas overleden.”

Samenwerking

Van Neynsel was de eerste vvt-organisatie in Noordoost-Brabant die een tijdelijke externe voorziening opstartte. CZC Vught werd opgezet en geleid door Van Neynsel, in samenwerking met externe huisartsen die medisch verantwoordelijk waren. Het initiatief hoorde bij een regionale pilot, dat bij succes en behoefte uitgerold zou worden op meer plekken in regio, onder aanvoering van diverse ouderenorganisaties*. Van Woensel: “Dat uitrollen was gezien de omstandigheden dus niet nodig. Maar het draaiboek ligt klaar en we hebben in korte tijd veel ervaring opgedaan en een mooi team van professionals opgezet. Mocht er weer een piek komen, dan kunnen we direct weer een coronazorgcentrum openen.”

*De deelnemende ouderenorganisaties waren Van Neynsel, Vughterstede (ook participerend in de pilot), Vivent, Pantein, Sint Jozefoord, De Schakelring, BrabantZorg, Annenborch, Laverhof, ’t Heem, Zorggroep Elde Maasduinen, ondersteund door JBZ.

Op de foto een deel van het team dat CZC Vught een maand lang draaiende hield.