Swingende opening Wij zijn Zuiderschans

Woonzorglocatie Wij zijn Zuiderschans in ‘s-Hertogenbosch-Zuid opende vrijdag 2 juni officieel haar deuren. Wethouder wonen, zorg en bestuurlijke vernieuwing Pieter Paul Slikker gaf het startschot voor de openingsceremonie. Hij gaf in zijn toespraak aan dat de stad meer locaties zoals Wij zijn Zuiderschans nodig heeft. Open locaties, die een plek midden in de samenleving hebben.

Het feestelijke programma bij Wij zijn Zuiderschans begon al in de ochtend. Onder de noemer ‘klets je mee’ was er voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers koffie met gebak. Tussen de middag kon iedereen meesnacken. Een frietkar voor de hoofdingang zorgde voor friet, snacks en ijs. Vanaf half vier druppelden de laatste genodigden binnen waaronder vertegenwoordigers van het projectteam van Van Neynsel, Zayaz en Butterfly Effect.

Goed gelukt

Marcel van Woensel (raad van bestuur Van Neynsel) sprak de aanwezigen toe en noemde het project goed gelukt. “Het is een vrolijke locatie waarin werelden samenkomen. Dit is één van de oplossingen voor de ouderenzorg van de toekomst.”
Wethouder Slikker beaamde dit. “Een locatie zoals Wij zijn Zuiderschans, waar jong en oud door elkaar woont, biedt iedereen de mogelijkheid om nieuwe herinneringen te maken. Dit is geen locatie waar de samenleving maar één keer per week op zaterdag langskomt.”

Symbolisch legden naast Slikker en Van Woensel ook verschillende bewoners en medewerkers van de locatie de laatste stukken van een levensgrote puzzel van Wij zijn Zuiderschans. Bij Wij zijn Zuiderschans doet namelijk iedereen mee.

Dit is Wij zijn Zuiderschans

Wij zijn Zuiderschans is een initiatief van Zayaz en Van Neynsel, in samenwerking met Butterfly Effect. De locatie is uniek omdat het woonruimte biedt aan een mix van bewoners met en zonder zorgvraag. Tussen hen in wonen buurtverbinders die zich twee dagdelen per week vrijwillig inzetten voor onderling contact. Bewoners met een zorgvraag, zoals dementie, krijgen begeleiding vanuit een nieuwe zorgaanpak. Bij deze Sociale Benadering ligt de focus niet op de beperking zoals dementie, maar juist op wat iemand nog wél kan. De zorgteams van Van Neynsel bestaan uit mensen met en zonder zorgachtergrond. “Deze mensen met een achtergrond in bijvoorbeeld horeca, hospitality of dienstverlening, zorgen door hun inbreng en ervaring voor veel meerwaarde”, aldus Van Woensel. “Zij zijn goed in staat iemands sociale rol levend te houden, wat de essentie is van de Sociale Benadering. Dit draagt direct bij aan het welbevinden van de bewoners.”

Bekijk hieronder de timelapse ‘Van Zuiderschans naar Wij zijn Zuiderschans’ en een uitgebreide fotoreportage.