• Fysiotherapie

Fysiotherapie bij perifeer arterieel vaatlijden (etalagebenen)

Heeft u tijdens het lopen vaak zo’n hevige pijn dat u steeds vaker even moet stoppen om de pijn te laten zakken? Mogelijk heeft u last van claudicatio intermittens, oftewel ‘etalagebenen’. Deze aandoening wordt veroorzaakt door slagaderverkalking, waardoor de slagaderen vernauwd zijn en te weinig zuurstof aanvoeren voor de spieren die gebruikt worden bij het lopen. Risicoverhogende factoren die de aandoening kunnen veroorzaken zijn roken, hoge bloeddruk, diabetes mellitus (suikerziekte), een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed, overgewicht en weinig lichaamsbeweging. Daarnaast spelen erfelijke aanleg en leeftijd een rol.

Pijn tijdens het lopen

De pijn tijdens het lopen wordt veroorzaakt door slagadervernauwing. De claudicatio-therapeut behandelt deze problemen. De pijn verdwijnt vaak weer na een kort moment van rust, maar komt opnieuw op bij een volgende inspanning. Problemen die kunnen ontstaan door etalagebenen zijn:

  • beperkingen in loopafstand;
  • verminderd uithoudingsvermogen;
  • verminderde spierkracht in de benen;
  • angst voor inspanning en pijn;
  • afwijkend looppatroon;
  • verhoogde valkans door verminderde balans;

Klantenservice

Weten welke zorg het beste bij uw situatie past? Of wilt u de mogelijkheden bespreken? Bel of stuur een e-mail; wij helpen u graag.

 073 – 82 28 000

klantenservice@vanneynsel.nl

Specialist

De claudicatio-therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die zich bezig houdt met de behandeling van patiënten met claudicatio intermittens. De therapie is bewezen effectief in het verminderen van pijnklachten, het vergroten van de maximale en functionele loopafstand, het verbeteren van uithoudingsvermogen en spierkracht, en het stimuleren van een verantwoorde leefstijl. Het trainingsprogramma draagt daarmee bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven.

U kunt aan deze behandeling deelnemen als de diagnose claudicatio is gesteld door uw (huis)arts of specialist.

Heeft u perifeer arterieel vaatlijden en een hoog lichaamsgewicht of een hoog cholesterol? Dan kan ook de diëtist van Van Neynsel u helpen. Leefstijlinterventie is namelijk een belangrijk onderdeel van de behandeling.