Van Neynsel zet aan tot beweging

Bij Van Neynsel De Taling wordt woensdag 4 december een speciale beweegroute in het leven geroepen waar (wijk)bewoners op een toegankelijke manier aan hun dagelijkse dosis beweging kunnen komen. Beweging leidt namelijk tot een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid, en dus een gelukkiger leven.

In een parcours op de eerste verdieping van Van Neynsel De Taling – dat rondom het gezellige Atrium loopt – kan een tiental oefeningen worden gedaan die lijf en leden soepel houden. Elke oefening heeft drie gradaties: een oefening voor de (redelijk) fitte mens, voor iets minder mobiele personen en voor mensen in een rolstoel.

Te weinig beweging

De beweegroute is een initiatief van fysiotherapeut Sara van de Veerdonk van Van Neynsel, die in haar dagelijks werk merkt dat de meeste ouderen te weinig bewegen. “Bijna 60% van de mannelijke 65-plussers beweegt niet voldoende. Bij vrouwen is dat zelfs bijna 70%. En bij 80-plussers zien we de percentages alleen maar toenemen.” De norm voor een gezond lichaam is 5 dagen per week 30 minuten achter elkaar matig intensief bewegen, zoals een rondje lopen. “Het gaat erom dat je hartslag iets verhoogt”, aldus Van de Veerdonk.

Een rondje lopen

Op de etage van de beweegroute stonden al beweegapparaten, die door diverse bewoners van De Taling gebruikt worden. “Toch merk ik dat ook hier in huis te weinig bewogen wordt”, zegt Van der Veerdonk. “En lichaamsbeweging is enorm belangrijk om gezond te blijven, zowel lichamelijk als mentaal. Deze beweegroute biedt de bewoners die het rondje al lopen nóg meer afwisseling. En andere bewoners – en iedereen die interesse heeft – hoop ik te prikkelen om ook in beweging te komen.”

De beweegroute wordt 4 december om 14.00 uur officieel geopend. Iedereen is welkom daarbij aanwezig te zijn.