Niet hollen, maar stilstaan bij van Neynsel

Meer energie, beter in je vel zitten, minder piekeren, meer veerkracht en meer plezier in je werk. Een mindfulness-training doet iedereen goed. Dat weet ook ouderenorganisatie Van Neynsel uit ‘s-Hertogenbosch, die haar medewerkers zo’n training biedt.

Van Neynsel zet sinds vorig jaar vol in op de Expeditie van Zorg naar Welbevinden. Daarbij draait het om nóg meer oog hebben voor het welbevinden van de bewoners van de 5 locaties in ’s-Hertogenbosch en Vught, naast de zorg die geboden wordt. Om welbevinden te kunnen bieden, moeten medewerkers zelf ook goed in hun vel zitten. En daar kan een mindfulness-training aan bijdragen.

Zorgen voor een ander

Ron Muller, manager HR&D bij Van Neynsel: “We zien dat onze medewerkers steeds meer te doen hebben op een dag, zowel op het werk als privé. Zeker bij beroepen waar ‘zorgen voor een ander’ centraal staat, vergeten mensen vaak aan zichzelf te denken. Sommigen rennen letterlijk rond om aan alle verwachtingen en verplichtingen te kunnen voldoen. Zonder even stil te staan bij waar ze werkelijk mee bezig zijn. Dat willen we graag doorbreken, zodat onze mensen met plezier naar hun werk (blijven) gaan.”

Opleidingsbudget

Binnen Van Neynsel heeft elke medewerker een individueel opleidingsbudget, waarmee de training betaald kan worden. De eerste training is achter de rug, in september start de tweede. Zorgmedewerkers Karin en Arantxa deden begin dit jaar mee. “Uit nieuwsgierigheid, maar ook omdat werken in de zorg best wel veel stress met zich meebrengt”, vertelt Arantxa.

Vergroot het geluksgevoel

Tijdens 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur krijgen deelnemers les in mindfulness. De bewezen mindfulness-methode vermindert stress en vergroot het geluksgevoel. Karin: “Ik voel me rustiger in mijn hoofd. Ik kan beter met stressmomenten omgaan. Of soms achteraf een situatie beter relativeren. Ik voel me meer ontspannen en vrolijker na deze cursus. Op het werk en zelfs in thuissituaties werpt het zijn vruchten af. Ik probeer mijn zoontje ook wat dingen bij te brengen die ik bij mindfulness heb geleerd, zoals ‘s avonds even gas terugnemen en rustig de dag bespreken.” Arantxa: “Dankzij de mindfulness-cursus kan ik in bepaalde situaties even de pauzeknop indrukken en vervolgens op een rustige manier reageren. Daarnaast ben ik liever voor mijzelf en ben ik me bewust dat ik er mag zijn zoals ik ben.”