Waardigheid_en_trots_3.jpg

Een gesprek met Culinair Coach Lisette Bossert

Vorige maand is Lisette Bossert begonnen met haar workshops als culinair coach bij Van Neynsel.  Waarom is dat nodig bij een zorgorganisatie vraag je je misschien af?  Van Neynsel vindt dat, ook met de dalende budgetten, een smakelijke maaltijd belangrijk is. Want met name de warme maaltijd is  een belangrijk moment van de dag voor onze bewoners. Daar is Lisette het roerend mee eens: “Ik laat  zien dat het mogelijk is om een combi te maken met vers. En belangrijker nog ik laat zien hoe je er drie keer per dag een feestje van kan maken”, aldus Lisette.

Lichtjes in de ogen zien

“In de eerste workshop ging het over soep en saus. Ik ben met de cateringmedewerkers aan de slag gegaan met zelf soep maken. Ik zet vooral in op inspiratie en het geven van vertrouwen. Ik wil de lichtjes in de ogen zien: ‘Fijn dat we zelf mogen gaan koken!’ En dan komt de vraag wel ‘hoe doen we dat dan?’ Dan komt wel het technische: In het begin was een aantal  mensen onzeker, omdat ze niet gewend zijn om voor 80 mensen 20 liter verse soep te maken. Maar nu staat er ook gewoon verse tomaten- en courgettesoep op het menu”.

Culinair coachen: Geen vooropgezet plan

 “Gisteren was ook mijn eerste workshop met medewerkers die met een kleine groep met mensen met dementie werken. Dat vraagt weer om een ander soort begeleiding. Ik zet dan bijvoorbeeld in om bewoners te betrekken bij het laten koken. Of zoals gisteren zag ik dat in verschillende woningen bewoners gescheiden eten van elkaar  zodat er niet teveel prikkels zijn. Bij één woning hebben we tijdens het samen koken besloten om met het grootste deel van de bewoners aan een lange tafel te gaan eten.  En wat denk je: het was heel gezellig en iedereen zat te genieten. Ik kijk wat ik op de locatie tegenkom. Ik werk nooit met vooropgezet plan, ik ga erheen als mens. Dat geeft ruimte.”

Eten is ook voeding voor je ziel

“Voor mij is het heel erg de verbinding tussen het koken en de mens die het eet. Ik kan een leuk trucje doen, maar dat vind ik niet boeiend. Eten is niet alleen voeding voor je lijf, maar zeker ook voeding voor je ziel. Als je weet dat iemand met plezier en liefde de maaltijd bereidt, wordt het anders opgegeten. Zo sprak ik op een van de Van Neynsel locaties een Indische vrouw. Ze vertelde dat ze soms Indisch kookt en dan voor een bewoonster die alleen gepureerd eten eet, rijstepap maakt. Ik vind dat zo mooi, daar gaat het om. Dat medewerkers weten dat ze kunnen communiceren via eten.”

Tafel van de smaakherinnering

‘’De tafel van smaakherinnering is een kook- beleef- en proefactiviteit die ik speciaal heb ontwikkeld voor mensen met dementie. Dan maak ik een tafel met hapjes uit streek en seizoen. Van Neynsel wil dit breder aan gaan bieden, als een soort cadeautje voor veel meer bewoners. Het idee is om binnenkort een appelproeverij te organiseren. “Het is nu de oogsttijd, dan kunnen we van alle appels samen appeltaart maken die in de avond als toetje wordt geserveerd. Wat bewoners zelf nog kunnen, betrek ik ze bij. Het gaat natuurlijk niet alleen om die appels, het gaat erom dat er een reden voor een gesprek is. Ik was laatst in Noord Holland met kapucijners. De helft van de groep hield er niet van, maar er ontstond wel een gesprek en dat vind ik dan prachtig. Daar geniet ik ontzettend van. De verwachting was dat na een half uur de bewoners wel klaar zouden zijn met eten. We hebben uiteindelijk 2,5 uur gezeten. We hadden plezier, we hadden de tijd, er was rust.”

“Uiteindelijk zijn we er voor de bewoners. Zij moeten lekker eten. Wat we hiervoor moeten doen, doen we. Ik wil mensen inspireren. Als we aan het koken zijn, voelt iedereen dat. Je hoeft niet veel te zeggen. Het is mooi dat Van Neynsel daar voor gaat.”

Lisette Bossert is 12,5 jaar chefkok geweest bij Kloosterhotel ZIN in Vught. Bij ZIN werkte ook een groep mensen met een verstandelijke beperking die meehielpen in de bediening. Het eten thuis in de woonvoorziening vonden ze niet geweldig. “Daarom werkten ze ook graag bij ZIN, dan krijgen ze een lekkere lunch en een goede kop verse soep, aldus Lisette. Want ze hielden allemaal van lekker eten.  Toen ik besloot dat ik iets anders wilde, was ik dan ook snel uit: Ik  wil instellingen helpen met lekker koken. Drie keer per dag kun je er een feestje van maken.” foto_voor_publicatie_2_lisette_bossert.jpg

Interview gehouden door Mirella Swinkels

Deel via:
Facebook Twitter LinkedIn Google Plus Mail